Buffé,  Paj & Pizza,  Picknick & Knytkalas,  Tilltugg,  Upplägg

Västerbottenostpaj som buffébitar – lyxiga småbitar

Västerbottenostpaj lagar jag oftast i en rund pajform till årets alla högtider.

Vill man ha den som en bufférätt bland andra rätter eller till ett glas vin på fredagskvällen rekommenderar jag istället man gör den i en fyrkantig springform, som jag har gjort idag.

Jag har använt mig av originalreceptet på Västerbottenostpaj enligt beskrivning nedan.

När är pajen är färdiggräddad och har svalnat skär jag den i lika stora kubformade bitar och dekorerar dem med en klick créme fraîche, svart eller röd stenbitsrom eller för extra lyx löjrom, samt finhackad rödlök och en dillvippa.

Det blir så gott och ser lite lyxigare ut när man skär den i mindre bitar.

Kram Sanna

”Knyckla ihop ett bakplåtspapper och lägg i botten på serveringsfatet

Ingredienser:

Pajdeg:

125 g kylskåpskallt smör

3 dl vetemjöl

2 msk iskallt vatten

Fyllning:

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

1 ½ dl västerbottenost

Gör så här:

  1. Skär smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke tillsammans med mjölet. Finfördela och nyp ihop till en deg tillsammans med det iskalla vattnet. 
  2. Lägg att vila i kylskåp 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Ta fram degen och tryck ut den i en bakpappersklädd springform .
  5. Nagga pajdegen.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 6-8 min i mitten av ugnen.
  7. Vispa i ihop ingredienserna till fyllningen och fördela i det avsvalade pajskalet.
  8. Grädda i ca 20 min. i mitten av ugnen.

Tips: Västerbottenostpajen är möjligheternas paj. Gör den i den form och storlek du önskar och toppa den med de smaker du gillar bäst.

Några förlag är:

kaviar, rom, rödlök, Crème fraîche, lax, gravad eller rökt, sparris, citron, gräslök. svampröror, hela kantareller, en fräsch salsa eller varför inte lite fina vårprimörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.