Måltid,  Mellanmål,  Picknick & Knytkalas,  Upplägg,  varma mackor

Varm macka på tekaka – min favorit

När jag var liten gjorde vi ofta de här varma mackorna, ett riktigt barndomsminne. De är så goda. Jag och mina syskon hjälptes åt att göra röran till mackorna med lite hjälp av mamma. Den är minst lika god att äta kall och perfekt att ha som fyllning i t.ex. baguetter och som röra till bakad potatis eller som topping på ägghalvor. Jag har även använt den som fyllning i tunnbröd och wraps, lika gott det.

Receptet fick min mamma i början av åttiotalet av en arbetskamrat som tidigare arbetat i cafeterian på lasarettet i Motala. Där serverades den under många år och var jättepopulär. Många Motalabor i min generation och den före mig känner igen den under namnet lasarettsmackan.

I går bakade jag stora tekakor på eftermiddagen. Vi åt varsin varm macka med massor av fyllning på framför tv:n på kvällen. Albin och Alfred var lite skeptiska, de ville inte prova utan åt bara tekakor med smör på. Varma mackor framför tv:n är mysigt och lite vardagslyx en regnig sommarkväll.

Fungerar lika bra till en kopp varmt te som till en kall öl.

Kram sanna   

Skinkröra  (till två stora eller 4 små mackor)

Ingredienser

1/2 gurka

1 tomat

4-5 msk majonäs

7 skivor rökt skinka( tex lönneberga skinka)

2 st hårdkokta ägg

Salt, svartpeppar

Aromat

Riven ost

Gör så här:

1. Sätt på ugnen 225˚

2. Skala gurkan med potatisskalare och dela den på mitten.Skrapa ur kärnhuset med hjälp av en sked.

3. Skär alla ingredienserna, gurka, tomat, skinka och ägg i små täningar och lägg i en skål.

4. Häll i majonäsen i skålen och rör om.

5. Smaka av med lite salt och peppar.

6. Lägg tekakorna på en bakplåtsklädd plåt

 7. Lägg fyllningen på tekakorna

8. Krydda med lite Aromat och strö över lite riven ost

9. Grädda tills röran fått lite färg ca 10-15 min

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.