Kära mormor. Nu ska jag dela med mig av ännu ett av dina fantastiska recept. Det blir din suveräna potatissallad som jag tror funnits på alla våra fester, picknickar och buffébord genom åren. Lappen du skrivit receptet på har jag lånat av mamma och skrivit av exakt efter dina ord.
Kram Sanna
- Bilden är tagen då mormor hade 80 års kalas, inte skarpaste bilden, men det är mormor som har gjort salladen och precis så ska den se ut.
Till Anki & Janne
”Det här är min favorit när det gäller potatissallader. Idealisk till mottagningar där det går åt mycket mat! Salladen kan göras en dag i förväg, men det är viktigt att följa första delen av receptet och hälla över dressingen på den ännu varma potatisen”.
Suverän potatissallad
För 10-12 personer
3 kg potatis
3 dl hackad gul lök
2 purjolökar (7 dl finstrimlade)
2 ½ dl stark varm buljong (vatten + 2 tärningar)
Dressing
1 dl röd vinäger
1 rågad tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk senap (söt svensk sort)
2 dl rapsolja
Ca 1 dl kapris
2 röda lökar i tunna skivor
2 dl urkärnade svarta oliver
Rikligt med gräslök
koka potatisarna och skala medan de ännu är varma. Skär i cm tjocka skivor eller inte alltför små bitar. Blanda i en stor skål med lökhack och purjostrimlor. Slå över buljongen och låt potatisen svalna lite.
Blanda allt till såsen utom (kapris, lökringar, oliver och gräslök) och slå den över den fortfarande ljumna potatisen.
Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen. Låt den stå minst ett par timmar och dra. Strö över gräslök före serveringen.
Lycka till
Britten
Tips. Använd en fast potatissort.
Ibland dekorerade mormor med rädisor skurna som rosor eller andra fina former .
Den tar lite tid att göra, och många olika moment är det, men så värt att prova. Jag tycker den slår ut alla andra recept på potatissallad.