Här i Motala och övriga Östergötland är den snabbsaltade gurkan eller Östgöta Gurkan som den även kallas ibland, ett måste att ha hemma i kylskåpet. Gott som pålägg på mackan, som tillbehör till maten, eller bara gå och norpa av för att det är så himla gott.
Det finns så otroligt många olika bra recept på Västeråsgurkor, vita gurkor och slanggurka. Den gemensamma nämnaren verkar att vara gurka vatten, salt och dill i lite olika former. Några tillsätter även lite svartvinbärsblad, körsbärsblad och pepparrot. I boken Östgötamat, kan man läsa anekdoten om hur allt började med odlingslotterna som arbetarna vid Motala Verkstad hade och som ledde till uppkomsten av den snabbsaltade gurkan.
Jag vill gärna dela med mig av det enklaste av de enkla recepten, men det är lika gott ändå.
Kram Sanna
Ingredienser:
1 stor slanggurka, gärna ekologisk
5 dl vatten
1 ½ msk fint salt
½ knippe dill
Gör så här:
- Tvätta gurkan och dela den i tre lika stora delar.
- Mät upp saltet och 1 dl vatten, låt koka upp så att saltet löser sig.
- Tillsätt resterande fyra dl vatten i kastrullen. Låt svalna.
- Picka gurkan med en gaffel, så den drar åt sig av vattnet.
- Lägg gurkan på rad i en lagom stor burk.
- Lägg den härliga dillen ovanpå.
- Häll över det saltade vattnet.
- Det ska täcka gurkorna
- Sätt på ett lock, in i kylen och vänta i minst två dygn.
- Nu är den färdig att ätas, ta en knäckemacka med smör och skivad gurka. Allt som behövs.
Tips: Använd en gaffel att ta upp de med, så håller de längre 1-2 veckor