Oj, vad julen gick fort, alldeles för fort. Nu är det snart nyår och det blir till att börja planera lite smått för den kvällen, På julafton gjorde jag små Philadelphiatårtor i aluminiumformar och serverade röd och svart stenbitsrom bredvid tillsammans med salta kex. Philadelphiatårta är lite av en tradition på julen hemma hos oss. Receptet kommer från början ifrån min söta moster Marie. Hon serverade just philadelphiatårta på min kusin Karins dop 1992, så den har funnits länge i vår familj. Varför den har blivit en favorit som vi även har på julbordet har jag ingen aning om. Den är god året om och passar vid alla tillfällen när man är sugen på något extra gott. Det måste ni prova, i stället för ostbrickan, eller till fördrinken. Så super gott.
Kram sanna
Philadelphiatårta
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 burk 80 g röd eller svart stenbitsrom
200 g Philadelphiaost
Lite salt och peppar
Gör så här :
1. Vispa grädden (men se upp så det inte blir smör), blanda ner philadelphiaosten och rör ihop med en gaffel.
2. Finhacka den gula löken.
3. Blanda ner löken i ost och gräddblandningen.
4. Krydda med lite salt och svartpeppar efter behag.
5. Bred ut smeten till en rund kaka i mitten på ett stort fat. Lämna plats på kanterna så du får plats att lägga dit salta kex, minitoasts eller crostinis runt om.
6. Bred på romen, svart eller röd. Till barnen brukar jag göra en liten utan.
Tips:
Ett alternativ är att som jag gjort på bilden, istället göra flera små och servera dem i aluminiumformar eller andra små skålar eller fat med tillbehören bredvid.