Det här receptet på olivbollar kommer från min mormors receptpärm. Där kallas de “Pyttans drinktilltugg”. I receptet står det riven stark ost. Jag har använt Västerbottenost när jag gjort bollarna och rullat några av bollarna i svarta sesamfrön och några i vanliga “vita” sesamfrön.
Olivbollar
Ingredients
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 3 dl riven stark ost tex västerbottenost
- 1/2 tsk salt
- 2-3 msk vatten
- 50 st oliver blanda gärna svarta och gröna.
- 1 st ägg uppvispat
- sesamfrön svarta & vita
Instructions
- Häll vetemjöl, salt, smör, riven stark ost och vatten i en bunke och blanda ihop till en deg. Sätt plastfolie över bunken och låt degen vila i kylen 1 timme.
- Ta en bit deg och platta ut lite göm en oliv i degen och rulla den rund som en köttbulle.
- Doppa bollen i uppvispat ägg och rulla den sedan i sesamfrö.
- Lägg bollarna på bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen på 200 grader i 20 min.
Notes
* Jag mikrade smöret några sekunder för att få det lite mjukt och hade även i någon matsked mer vatten.
* Jättegoda till ett glas prossecco och fina till glöggmyset bland pepparkakor & mögelost.