Mormors bufférätter,  Mormors favoriter

Mormors olivbollar – perfekta som tapas eller drinktilltugg

Det här receptet på olivbollar kommer från min mormors receptpärm. Där kallas de “Pyttans drinktilltugg”. I receptet står det riven stark ost. Jag har använt Västerbottenost när jag gjort bollarna och rullat några av bollarna i svarta sesamfrön och några i vanliga “vita” sesamfrön.

16-10-22-21-19-05-669_deco

Print

Olivbollar

Ingredients

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 dl riven stark ost tex västerbottenost
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 msk vatten
  • 50 st oliver blanda gärna svarta och gröna.
  • 1 st ägg uppvispat
  • sesamfrön svarta & vita

Instructions

  • Häll vetemjöl, salt, smör, riven stark ost och vatten i en bunke och blanda ihop  till en deg. Sätt plastfolie över bunken och  låt degen vila i kylen 1 timme.
  • Ta en bit deg och platta ut lite göm en oliv i degen och rulla den rund som en köttbulle.
  • Doppa bollen i uppvispat ägg och rulla den sedan  i sesamfrö.
  • Lägg bollarna på bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen på 200 grader i 20 min.

Notes

* Jag mikrade smöret några sekunder för att få det lite mjukt och hade även i någon matsked mer vatten.
* Jättegoda till ett glas prossecco och fina till glöggmyset bland pepparkakor & mögelost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.