Det här är soppornas soppa under vinterhalvåret.
Så mustig, god och mättande med en härlig brödbit till. Servera med en klick naturell yoghurt eller créme fraîche på topp. Den är nästan mer gryta än soppa. Finns hur många recept som helst men jag använder det jag har lärt mig hemma och som jag förstås tycker är det bästa. Den lagas med fördel i en stor sats. Fungerar jättebra att frysa in men kan vid upptiningen behöva spädas ut med lite mer vatten.
Kram Sanna
Soppa till 8-10 portioner
Ingredienser:
1 kg nötfärs
2,5 liter strimlad och delad vitkål eller spetskål
5 dl finstrimlad purjolök
2 buljongtärningar, (ox, grönsaks eller kalvfond)
2 l vatten
1 tub tomatpuré
1 dl slotts senap, original
1 knippe persilja
1 liten röd spetspaprika
Smör ca 50 g
3-4 lagerblad
3 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Bryn hälften av köttfärsen i smör i en stekpanna, använd en stekspade att finfördela den med.
- Salta ca 1 tsk och peppra 1 krm
- Låt vätskan ånga bort och häll över i en stor gryta eller kastrull minst 4-5 liter.
- Upprepa med resterande köttfärs och häll över i grytan
- Kålen strimlas först på längden i cm tjocka skivor. Skär de därefter åt andra hållet. Resultatet blir lagom stora fina bitar ca 1-2 cm
- Lägg över i grytan och blanda försiktigt om.
- Skölj och strimla purjolöken fint och lägg över i grytan, blanda
- Kläm över en tub tomatpuré och lite drygt 1 dl vanlig slottssenap. Blanda om ordentligt.
- Lägg i 2 st delade buljongtärningar och 3-4 lagerblad.
- Häll över ca 2 liter vatten och rör igen.
- Låt koka upp och låt sjuda på lagom värme ca 1 timme. Det kan ta kortare eller längre tid beroende på kålsort. Smaka av vartefter, det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd kvar i kålen.
- Strimla spetspaprikan fint. Hacka persiljan.
- Smaka av soppan mot slutet kan behövas någon extra tsk salt. Lägg i paprikan och låt den koka med sista kvarten.
- När soppan är färdig strö över persiljan.