Denna härliga mördegskaka är en klassisk kondiskaka, som man ganska lätt kan göra själv och som passar jättebra när man vill ha något extra gott till kaffet.
Börja med att göra mördegen. Den behöver sedan vila i kylen ungefär en halvtimme innan den kavlas ut till en tjocklek om ca 3-4 mm.
Därefter stansar man ut cirklar på ca 7 cm i diameter. Använd ett kakmått eller något annat runt i den storleken t.ex. ett dricksglas.
Rulla små runda kulor av fyllningen och lägg en kula mitt i cirkeln som du stansade ut.
Vik upp kanterna mot kulan från tre håll och kläm åt lite försiktigt, då formas napoleonhatten.
Var försiktig så att inte kulan ändrar form och blir kantig när du klämmer åt.
Det är lite pilligt men så värt besväret när det är klart.
Man kan färga mandelmassan i vilken färg man vill, men eftersom det snart lackar mot jul valde jag att göra den röd.
Lite extra fin blir kakan om man doppar botten i smält choklad av god kvalitet. Det passar även bra att ha lite hackade pistagenötter och/eller glasyr på toppen.
Kram Sanna
Napoleonhattar
Ingredienser
Mördeg
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g smör
- 1 ägg
Fyllning
- 300 g Mandelmassa
- 1 1/2 msk äggvita
- Röd hushållsfärg
Garnering
- 200 g Mörk choklad
Instruktioner
Mördeg
- Arbeta ihop alla ingredienser till en jämn deg.
- Plasta in degen i plastfolie och låt den ligga och vila i kylen i ca 30 min
Fyllning
- Riv mandelmassan och blanda den med äggvita.
- Färga fyllningen med några droppar av karamellfärgen.
Gör så här:
- Kavla ut degen så att den är 3- 4 mm tjock.
- Stansa ut rundlar/cirklar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
- Rulla bollar av fyllningen och lägg en boll i mitten på varje rundel.
- Vik upp kanterna från tre håll och kläm till så att de håller ihop mot bollen. ( obs se till så att att formen på bollen fortfarande är rund.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 200 grader i 8-12 min.
- Låt kakorna svalna och dekorera dem på valfritt sätt tex doppa botten i choklad.