En av julens klara favoriter är lax, och den finns alltid med i någon form på julbordet. Rökt eller gravad. Förra året hittade vi ett fantastisk recept i tidningen Hembakat nr 9 2019 som jag gärna vill dela med mig av. Ett lite spännande sätt att servera laxen på, men det blev helt perfekt och smakade så himla bra. I tidningen presenteras det som ett glöggmingeltilltugg, men passade så bra tillsammans med alla andra godsaker på vårt julbord.
Kram Sanna
Ingredienser:
Pajdeg:
125 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl västerbottenost
Topping:
180 g gravad eller kallrökt lax
1dl crème fraîche
50 g röd rom grov eller finkornig
Lite fint skuren salladslök
Gör så här:
- Skär smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke tillsammans med mjölet. Finfördela och nyp ihop till en deg tillsammans med det iskalla vattnet.
- Lägg att vila i kylskåp 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram degen och rulla till en rulle, del i 20 bitar.
- Tryck ut degen i mandelmusselformar och nagga dem.
- Förgrädda pajskalen i ca 6-8 min i mitten av ugnen.
- Vispa i ihop ingrefienserna till fyllningen och fördela i de avsvalade pajskalen.
- Grädda i ca 20 min. i mitten sv ugnen.
- Dekorera dem strax innan serveringen med en lagom stor laxbit, en klick crème fraîche och lite romkorn. Avsluta med lite salladslök på toppen.
Tips:
Smaksätt crème fraîchen med lite pepparrot, det passar bra om man använder rökt lax.