Ingen påsk eller jul utan Janssons frestelse och alla familjer har nog sin variant. I min familj vill vi att den ska vara riktigt krämig och den får gärna bli lite mörk på ovansidan, då är den som godast. Ströbröd eller inte ströbröd har alltid varit och är den ständiga och återkommande frågan varje storhelg när vi träffas hela släkten. Hälften är för och hälften emot. Gör som vi, laga två så är problemet löst.
Kram sanna
Krämig Jansson
12 potatisar, drygt ett kilo
1-1/2 ask 125 g Ansjovis Orginal, Grebbestads
4 – 5 dl vispgrädde + ansjovisspad
2-3 finhackade gula lökar
salt efter behag
(Ströbröd ca 1/2 dl)
Gör så Här:
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Skala och strimla potatisen men inte för tunt och finhacka lökarna.
3. Dela ansjovisen.
4. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnssäker form. Det översta lagret ska vara potatis.
5.salta eventuellt lite på potatislagren.
6.Blanda vispgrädde med spadet från ansjovisen och häll det över. Man kan behöva späda med mera grädde under tiden, så den behåller krämigheten. Kolla noga
7. (Strö över ströbröd)
8. Grädda i ugnen ca 50-60 min, tills den är krämig och har fått fin gyllenbrun färg.