Oftast kan man skapa något nytt och gott av det som redan finns hemma i kyl och frys. Den här gratängen lagade jag en dag när lusten att gå och handla var som bortblåst. Den blev en riktig lyckträff och jag har jag gjort den flera gånger sedan dess, det är alltid lika smidigt i vardagen att laga hela middagen i en form med inte alltför många ingredienser.
Kram Sanna
Ingredienser till 4 portioner:
Ugn 225˚C ca 30 min
3-4 st tinade frysta kycklingfiléer eller använd färska
Ca 800 g fryst broccoli
Ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk röda chiliflakes/frysta
5 ägg
5 dl matlagningsgrädde
8-10 st babyplommontomater
Ca 100 g riven ost
Smör att steka i och smörja formen med
Ca ½ dl vatten att spä kycklingen med
Gör så här:
- Krydda kycklingen med salt och peppar och stek filéerna i en stekpanna med rikligt med smör. De ska få riktigt fin färg, slå på lite vätska så inte kycklingen steker torrt. Lägg på ett lock och stek färdigt ca 20 min. Fungerar lika bra att steka den i ugnen.
- Smörj en lagom stor gratängform
- Tillaga broccolin efter anvisningar på påsen.
- Häll av den ordentligt och lägg i botten av formen.
- Dela den färdigstekta kycklingen i mindre bitar och lägg ovanpå broccolin.
- Skölj och dela tomaterna i fyra delar och fördela jämnt i formen.
- Strö över den rivna osten.
- Vispa ihop ägg och grädde, smaksätt med salt peppar och lite chili.
- In i ugnen ca 30 min. Äggstanningen ska ha stelnat.
Tips: Tycker egentligen inte att det behövs någon extra sallad, men servera gärna ett gott bröd till.