Den här jättegoda laxtårtan serverades på moster Maries 50-årsfest. Receptet hittade jag i mormors receptpärm och båda två har haft rätten med på borden när de dukat upp till kalas med sina härliga bufférätter.
Laxtårta
Servings 8 portioner
Ingredients
- 200 g mörkt bröd ( tex kavring)
- 50 g smör
- 5 st ägg
- 200 g rökt lax
- 1 dl hackad gräslök
- 2 msk senap
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 100 g löjrom eller stenbitsrom
Instructions
- Finfördela brödet i en matberedare eller finhacka för hand
- Smält smöret och blanda med brödsmulorna
- Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter)
- Ställ in formen i kylen
- Hårdkoka äggen, kyl ned dem i kallt vatten och skala dem
- Finhacka äggen
- Finhacka gräslöken.
- Finfördela laxen i mindre bitar
- Blanda ihop crème fraiche, senap, gräslök, ägg , lax och smaka av med salt och peppar
- Ta ut formen ur kylen och lägg i fyllningen och släta till ytan
- Täck formen med plastfolie och ställ in den i kylen för att mogna i minst 2 timmar
- Ta bort kanten på formen och lägg över laxtårtan på ett serveringsfat
- Garnera tårtan med rom
- Garnera med en dillkvist