Den här rätten har jag lagat ända sen jag var tonåring och den är lika god idag som jag tyckte att den var då. Det är så smidigt att ha hela måltiden på en plåt eller i en form i ugnen. Hela familjen gillar den och hos barnen har den blivit en riktig favorit. Få ingredienser och inget krångel, det gillar man i vardagen. När svampsäsongen drar igång brukar jag göra en variant på den med västerbottenost och nyplockade kantareller, det receptet hittar du här. Recept på “orginalet” hittar du nedan.
Kram Sanna
Köttfärsgratäng
4-5 portioner
Ugn 225˚ ca 45-50 min
Ingredienser:
Nötfärs 500 g
Potatis 12-14 st, lite större ca 1,2 kg
Vispgrädde 4-5 dl
Vitlök 3 klyftor
Salt ½-1 tsk
Svartpeppar 1 krm
Smör till stekning att smörja formen med
Gör så här:
- Sätt på ugnen 225˚
- Bryn köttfärsen i en stekpanna så att den blir finkornig. Jag brukar använda en stekspade att ”hacka” försiktigt med så att den smular sig.
- Salta och peppra, smaka av.
- Smörj en ugnssäker form.
- Skala potatisen och skiva den i ca 3 mm tjocka skivor.
- Ta hälften av potatisen och lägg fint i botten på formen och salta lite.
- Lägg över den brynta köttfärsen och jämna till.
- Lägg på resterande potatis och salta lite.
- Ta fram en skål och häll i 4 dl grädde.
- Riv ner vitlöken i grädden och vispa runt så de inte sjunker till botten.
- Häll snabbt över grädden i formen.
- In i ugnen 45-50 min eller till potatisen känns färdig, fått fin färg och är krämig i konsistensen.
Servera tillsammans med en fräsch sallad eller dina favoritgrönsaker.