Till vardag eller fest
När jag var liten åt vi fisk minst en gång i veckan och den här rätten var ett stående inslag på middagsbordet varje månad. Jag minns att vi barn älskade den, men det kan ha varit så att det var just såsen som var populärast bland några av oss.
Lite pyssel är det att göra den och mycket disk blir det så i dag känns det mer som en festrätt att göra när man gott om tid.
4 portioner
Ingredienser:
600 g torskrygg
1-2 l vatten
Salt fint, 1 msk per liter vatten
½ gul skalad lök
Några vitpepparkorn
1 skalad morot i mindre bitar
Persiljestjälkar
Såsen:
3 msk smör
3 msk mjöl
5-6 dl fiskbuljong, tärning
Salt
Vitpeppar
1 knippe färsk kruspersilja, stjälkarna borttagna
3 ägg
(1 dl grädde visp eller matlagnings)
Gör så här:
Till såsen:
- Hårdkoka äggen ca nio minuter, kyl ned i kallt vatten
- Ta bort stjälkarna från persiljan och finhacka den
- Smält smöret i en kastrull
- Tillsätt mjölet och vispa runt
- Späd med fiskbuljong till en simmig sås.
- Smaka av med salt och peppar
- Tillsätt ev. grädde för en mildare smak
- Skala äggen, skär de i små bitar och lägg i såsen
- Strö till sist över persiljan
Till fisken:
- Koka upp vatten, persiljestjälkar, lök, morot, salt, peppar i en vid kastrull
- Lägg i fisken
- Låt sjuda ca 8-10 min på ganska svag värme
I vår familj gillar vi att såsen är simmig, vill man ha den tjockare är det bara att öka på bottenredningen något och öka gräddmängden.
Servera fisken och såsen tillsammans med nykokt dillpotatis. Det obligatoriska tillbehöret är massor med goda gröna ärtor och gärna en god sallad till också .