En värmande god rätt under den mörkare årstiden.
Just nu är jag inne i en ”husman” period. Jag älskar att läsa i mina gamla kokböcker och testa och inspireras av hur man skapade och lagade i mat i början och mitten av 1900-talet.
Älskar soppor, så roligt att göra och så gott. Ju enklare, desto bättre. Här är en favorit som från början kommer från min mormor och morfar, som båda två var lika bra på att laga god mat.
Mamma gjorde den hemma också när jag växte upp och det här är hennes recept.
Receptet är för ca 8 portioner. Jag lagar gärna lite extra och fryser in formar med ca 2 portioner i varje. Den har ännu inte blivit barnens favorit, men det kanske kommer.
Kram Sanna
Ingredienser soppan:
2 l strimlad vitkål i bitar 1 ½ -1 ½ cm stora
2 tsk salt
½ dl mörk sirap
75 g smör
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
Ca 2 l vatten+buljong, tärning, fond eller hemmagjord. Jag använde kalvfond.
Ingredienser frikadeller:
500 g mager fläskfärs eller den färs du föredrar
2 mindre kokta potatisar
1 dl vispgrädde
1 ½ -2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 tsk lökpulver
2 l vatten+ en köttbuljongtärning att koka dem i.
Gör så här:
- Smält smöret i en stor gryta, tillsätt kålen, kryddor och sirapen. Låt allt bryna en stund så kålen mjuknar något och får lite färg, tillsätt buljongen och rör om. Låt soppan koka på svag värme till kålen är lagom mjuk. Det tar alltifrån 30-50 min beroende på kålsort.
- Under tiden förbereds frikadellerna.Riv potatisarna och blanda med alla övriga lngrdienser. Av den här satsen blev det 40 frikadeller som jag la på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Sätt på en kastrull med ca 2 l vatten och en buljongtärning. När det börjar koka lägg i frikadellerna och koka på svag värme i omgångar ca 8-10 min. Jag kokade 10, 15 och 15 i varje omgång. Det här sättet är enklare än att lägga dem i soppan för att koka och det blir inte något ”grums” i soppbuljongen.
När de är klara läggs de i den färdiga soppan.
Till soppan bakade jag rågsiktsrutor enligt samma recept som de här rågsiktskakorna.
Jag la ut degen i en mindre ugnsform 26×36 cm klädd med bakplåtspapper, naggade med en gaffel och skar den i 12 rätt stora rutor innan sista jäsningen.Ugnstemperatur 225˚C i mitten av ugnen ca 20-30 min.
Använde termometer och den ska visa på 96-98˚C när de är färdiga.
De sista 10 minuterna la jag på ett bakplåtspapper över bröden för att de inte skulle få alltför mycket färg.