Nu närmar sig julen med stormsteg och något som serveras på de allra flesta julbord är någon sorts köttbullar.
Det finns nog lika många recept på julköttbullar som det finns mammor, pappor, mor och farföräldrar. Jag tror att alla är supergoda och många har nog sitt eget hemliga familjerecept. Tror att även alla i min stora familj har hittat sin favorit men så här till jul vill jag ändå dela med mig av mammas goda recept. Sedan många år använder hon fint, fint riven lök eller helst lökpulver i. Det finns inget värre än att se ett litet barn eller barnbarn som får något panikartat i blicken, när de just fått en ”äcklig” lökbit i munnen. Den upplevelsen vill vi gärna bespara dem på självaste julafton.
Kram Sanna
Ingredienser till ca 40 st.
500 g fin nötfärs
1 stor kokt potatis
1 dl grädde
1 ½ msk kalvfond
2 tsk Dijonsenap
1 tsk lökpulver eller fint, fint riven lök
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar, eller efter smak
Smör att steka i
Gör så här:
Ta fram en ugnsplåt och klä med ett bakplåtspapper, sätt på ugnen på 175˚C
- Lägg köttfärsen i en skål, dela den lite
- Skala och riv potatisen, lägg i och blanda om.
- Tillsätt grädden, fonden, senapen och kryddorna.
- Blanda snabbt ihop till en fin smet, jag använde tunna plasthandskar och använde händerna. Går smidigt och det blir bra.
- Rulla nu dem fint, smeten räcker till 40 st om man gör dem lite mindre. Små köttbullar ser fint ut att servera på julbordet.
- Lägg dem i rader på plåten, det brukar räcka med en då det går att lägga dem ganska tätt.
- Ställ in plåten i ugnen i ca 10 min. Det brukar bli lagom när man ser att köttbullarna börjar släppa lite vätska på pappret.
- Stek dem därefter i en stekpanna med rikligt med smör och stek tills de fått en härlig färg och är genomstekta. Dela en köttbulle efter ett par tre minuter och kontrollera att den är färdig.
Tips:
Att göra på det här sättet och försteka dem i ugnen fungerar så bra. De behåller sin fina runda form, fastnar inte i pannan och blir saftiga. Jag stekte dem i två omgångar och gjorde rent stekpannan emellan.
Vill man ha en extra jultouch på köttbullarna kan man använda lite kryddpeppar i smeten också. Alla gillar det inte, så då kan man göra en sats med och en utan.
Behöver du massor med goda köttbullar till julen är det bara att dubbla eller tredubbla receptet.