När min moster Marie fyllde 50 år bjöd hon på den godaste laxtårtan som en av rätterna på buffén. Nu är det snart studenten och många kanske sitter i detta nu och letar recept till studentbuffén. Nu har jag fått receptet av min moster så jag kan dela med mig av det till mina kära bloggläsare. Den är verkligen supergod.
Kram Sanna
Godaste Laxtårtan
Botten:
200g mörkt bröd tex kavring
50 g smör
Fyllning:
5 ägg
200g rökt lax
1 dl gräslök
2 msk svensk senap
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 g löjrom eller sikrom
Gör så här:
1. Finfördela brödet i en matberedare eller finhacka för hand. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
2. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.(24 cm i diameter). Ställ in i kylen.
3. Hårdkoka, skala och finhacka äggen.
4.Finhacka laxen och gräslöken. Blanda ägg, lax, gräslök och senap. Rör försiktigt ned crème fraîche.
5. Lägg fyllningen i pajformen och släta till ytan.Täck formen med plastfolie. Låt pajen mogna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
6. Innan servering. Ta bort kanten på formen och garnera med rom och några dillkvistar.