I år har vi syskon med familjer och våra föräldrar firat julen var för sig i varje familj. En annorlunda högtid för de flesta familjer i år, men det har ändå känts bra att göra på det här sättet. Vi är så många, så vi har alltid haft knytis där vissa av rätterna är traditionella och de är roliga att bevara. Vartefter familjerna vuxit och barnen blivit större har nya traditioner och rätter tillkommit. I dag har vi inget julbord utan vinbladsdolmar, kebab, goda röror och en hel del helt vegetariska rätter och minstingen Elvin får sina pannkakor, som är favoriträtten.
Denna speciella jul lagade jag bara det som vi och barnen gillar allra mest.
Jag vill gärna tipsa om det här receptet på vegetariska bollar. I år var det första gången jag gjorde dem och de blev så goda, över förväntan. Så det lär inte bli sista försöket. Ett gott vegetariskt alternativ till de traditionella köttbullarna.
Kram Sanna
Ingredienser:
ca 30 st
2 dl solroskärnor
2 dl ströbröd
1 msk Colman’s senapspulver
2 dl riven mellanlagrad ost
1 liten riven lök eller lökpulver
1 riven vitlöksklyfta
4 ägg
1 msk KIKKOMAN Soy Sauce
Salt och peppar efter smak
1 l grönsaksbuljong till kokning
Smör och olja till stekning
Gör så här:
- Rosta solroskärnorna i en torr panna på medelhög värme. Låt svalna.
- Lägg dem i en matberedare och mixa till smulor.
- Blanda solrossmulet med ströbröd, senapspulver och den rivna osten i en bunke och blanda om.
- Tillsätt äggen och soyan, rör om
- Lägg sedan i den rivna löken/lökpulvret och den rivna vitlöken och blanda om väl.
- Smaka av med lite salt och peppar.
- Forma till bollar.
- Koka upp buljongen, lägg i bollarna och låt dem sjuda i ca 3-5 min.
- Ta upp de med en hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
- Stek dem sedan i smör och olja så att de får en fin yta.