I somras blev det en och en annan dagstur med bilen under semestern. Jag älskar att åka runt till alla fantastiska gårdsbutiker som vi har i närområdet. Just den här dagen blev det en tur till Grepstad Gårdsbutik strax utanför Motala. Köpte med mig lite närproducerat mjöl hem som jag använde till de här ljuvliga rågsiktskakorna.
Det är alltid roligt att prova något nytt och just det här mjölet kommer från en kvarn med anor från 1500-talet, Orga Kvarn i Skärblacka,
Att baka bröd är så rofyllt på något sätt och rågkakor har alltid funnits med i vår familj. Tänk er en jättestor köttbullemacka med rödbetssallad på eller en lyxig räksmörgås gjord på en ¼ dels kaka.
Bästa brödet till alla goda soppor som kommer att stå på matborden i stugorna, under kommande kyliga höstkvällar.
Kram Sanna
Ingredienser:
4 st rågsiktskakor
Ugn 225˚C ca 12-15 min.
6 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
½ dl mörk baksirap
2 tsk salt
1 ½ msk brödkryddor
12-15 dl rågsiktsmjöl
Gör så här:
- Smula ned jästen i en bunke.
- Tillsätt sirap, salt och brödkryddor
- Smält smöret i en kastrull
- Häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarmt.
- Mjölk och smörblandningen ska nu ner i bunken lite i taget, så att jästen löser sig.
- Den här gången använde jag mig av min elvisp med degkrokar.
- Nu ska mjölet i, jag brukar ta ett par dl i taget och samtidigt blanda väl. Den här gången mätte jag upp 11 dl mjöl som jag arbetade in. Den fick gå i ca 10 min.
- Strö över 1 msk mjöl och låt den jäsa ordentlig, övertäckt med en bakduk i ca 45 min.
- Ta upp på mjölat bakbord, knåda ihop degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i fyra lika stora delar.
- Forma snabbt som en ”bulle” och tryck ut försiktigt till en rund kaka med händerna eller använd kaveln.
- Jag brukar inte göra dem alltför stora, gillar när det blir lite höjd på dem, ett par cm innan jäsning.
- Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga dem och jäs i ca 30 min.
- Grädda, nu i mitten av ugnen, tiden varierar så kolla noga. De här bröden behövde 15 min.