Inget är väl så vardagsromantiskt som att koka sin alldeles egna sylt och tappa upp den på små burkar och dekorera dem med vackra etiketter och små egengjorda “hättor”.
Mitt hjärta klappar lite extra för alla gårdsbutiker och möjligheten till självplockning av bär, som vi har lyxen att ha tillgång till här i mitt närområde under sommaren. Har du inte tillgång till självplock där du bor kan du enkelt göra sylt på frysta bär och syltsocker.
Följ bara anvisningen på sockerförpackningen. Jag brukar använda 1 kg syltsocker till 1,5 kg bär för att inte få en alltför söt sylt. Nog vill man ha en smak av sommaren med sig in i hösten och vintern till morgongröt och ostbrickor. Syltsockret innehåller kaliumsorbat. Ämnet finns naturligt i bla rönnbär och gör så att sylten håller länge förutsatt att burkar och lock är steriliserade innan du fyller på med den varma sylten.
Kram Sanna