De här granarna gjorda av chokladbollssmet är något av det vackraste man kan ha på julens dessertbord eller till adventsfikat. Gör man de små får man ta två, gör man dem större kan man servera dem på fat med dessertgaffel som på konditori. Denna gång har jag gjort stora för att få den där extra lyxiga känslan. Servera alla granar på ett serveringsfat med tårtspade eller på assietter och strö kokos på fatet/assietten för extra vintrig känsla. Vill man göra dem ännu lyxigare så blandar man lite torkade blommor i kokosflingorna och pudrar över lite guldpulver eller dekorerar med en strimma bladguld.
Här följer ett recept på en god chokladbollssmet. Knepet är att arbeta smeten så att den blir jämn och slät. Fyll sedan strutarna. Lägg dem i kylen tills smeten har stelnat ordentligt.
Kram Sanna
Chokladbollssmet med smak av kaffe
Ingredients
- 6 dl havregryn
- 2 dl strösocker
- 200 g margarin / smör
- 3 msk kakao
- 4 – 5 msk o'boy chokladpulver
- 4 – 5 msk kallt starkt kaffe
- 3 – 4 tsk vaniljsocker
Instructions
- Blanda alla ingredienser i en bunke.Använd engångshandske och arbeta ihop ingredienserna till en slät smet. Smeten ska kännas ganska kladdig.Forma bollar och rulla dem i kokos eller pärlsocker, alternativt gör "julgranar" genom att fylla strutar tex av bakplåtspapper med smeten, förslut och lägg dem i kylen att stelna ordentligt.Ta försiktigt ur " granarna" ur struten och rulla dem i kokos och jämna till botten om det behövs.