Soppa äter vi gärna en gång i veckan, finns så många goda recept och smaker att välja på. Passar extra bra nu när hösten är i antågande. En god soppa kräver ett riktigt gott bröd att servera till. Receptet och bilderna på det här fantastiskt goda brödet har jag fått av min storasyster Lotta, som har bakat det många gånger. Inspirationen och receptet kommer från boken Lindas Bröd & Kakor.
Passar så bra till soppa, picknicken eller på buffébordet.
Kram Sanna
1 runt bröd 16 bitar
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
7-8 dl vetemjöl
Garnering:
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk rapsolja
Flingsalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör om väl till jästen löser sig.
- Tillsätt oljan och saltet och blanda om. Ta därefter i lite mjöl i taget, tills det blir en smidig deg.
- Knåda den sedan några minuter.
- Tryck sedan ut degen försiktigt på en bakplåtspappersklädd plåt, det ska bli en rund kaka ca 2 cm tjock. Dela degen med en degskrapa eller kniv i 16 bitar.
- Låt jäsa under en bakduk minst 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250˚
- Pressa eller riv vitlöken i en skål och tillsätt oljan. Rör om väl
- Pensla det färdigjästa brödet noga med vitlöksoljan och strö över lite flingsalt.
- Grädda i mitten av ugnen ca 13-15 min, men kontrollera tiden vartefter.
- Låt det svalna på ett galler.
Tips:
Om du tycker att brödet får för mycket färg, lägg över ett bakplåtspapper de sista minuterna.
Receptet på morotssoppan på bilden hittar du här.