Har du några timmar över en dag, så passa på att göra en stor sats med pannkakor som du sen förvandlar till ljuvligt goda crêpes.
Jag brukar göra mina med champinjonstuvning, de blir även gott med en fyllning av en god köttfärssås (inte för rinnig). Gör med din egen favoritsmak eller testa med lite tacokrydda. Jag gör dem på vanlig pannkakssmet så att de blir ”matiga”.
Har du tålamod, gör riktigt många och lägg i frysen. Fungerar så himla bra att frysa in och de smakar lika bra uppvärmda.
Tycker att grovt rivna morötter eller vitkålssallad med någon god dressing på är gott till.
Kram Sanna
Pankissmet:
1 l mjölk
5 dl vetemjöl
4 ägg
1 tsk salt
6 msk smör
Gör så här:
Vispa ihop en klumpfri smet efter konstens alla regler och låt den stå till sig minst tio minuter.
Stek därefter fina hela pannkakor, jag steker på båda sidorna. Låt dem svalna på ett fat utan att vika dem.
Champinjonstuvning:
1 stor burk eller två mindre skivade champinjoner
4 msk smör
3 msk msk mjöl
5 dl kokbar grädde
Ev. ½ dl svampspad
Salt
Vitpeppar
(Några droppar soja, för de som gillar det)
Gör så här:
1. Skär och hacka svampen i mindre bitar
2. Smält smöret och fräs svampen till nästan all vätska är borta. Pudra över mjölet och rör om
3. Tillsätt vätskan, lite svampspad och grädden lite i taget. Rör om och låt det koka några minuter.
4. Smaka av med salt och peppar. Låt stuvningen svalna något.
Gör crêpsen så här:
Ugn 225˚ ca 10-15 minuter
Ta drygt en matsked stuvning på varje pannkaka eller så mycket att det räcker till alla och vik ihop den. Jag gör den som ett paket, viker först ihop sidorna och därefter rullar/viker i hop den. Lägg dem tätt i en smord ugnssäker form men skarven nedåt. Strö över riven riven ost och gratinera i 225˚ i ca 10-15 min.
Tips !
Svampstuvningen är också god att använda till varma mackor som var 1970-talets ”fredagsmys”.
Gör så här:
1. Lägg franskbröd på en plåt
2. Bred ut svampfyllningen på brödet.
3. Lägg ett par skivor ost över stuvningen.
4. Gratinera i ugnen på 225 °C tills osten smält och fått fin färg.