Receptet på den här supergoda linssoppan kommer från min yngsta lillasyster Carolina, som liksom jag gillar mat, bak och pyssel, vi byter gärna och delar med oss av våra receptfavoriter. Hon använder gärna och ofta linser i maten, till soppor, grytor, pastasåser och pannkakor. Så himla gott, nyttigt och billig mat. Inspirationen till den här soppan kommer från min systers svärmor.
Kram Sanna
Ingredienser:
Till 4 portioner
Smör eller olja att steka i
1 gul lök
1 stor potatis
1 stor morot
2 msk tomatpuré
2 dl väl sköljda röda linser
torkad mynta
Salt
peppar
1-2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk Vegeta
1,5 l vatten
Chiliflakes/ chilipulver
Citron
Gör så här:
- Ta fram en kastrull eller gryta, ställ på spisen.
- Skala och hacka löken smått.
- Skala morot och potatis och tärna i mindre bitar.
- Lägg i smör eller olja i grytan och lägg i löken och låt den fräsa några minuter utan att få färg. Lägg i tomatpurén och låt den puttra med löken en stund.
- Tillsätt potatis och morötterna och låt den gå några minuter till. Rör om hela tiden.
- Lägg i de väl sköljda linserna.
- Häll på vatten och buljongtärning/vegeta
- Krydda med ca 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, lite mynta efter smak och lite chiliflakes för hettan.
- Soppan får smakas av noga efter hand om mer kryddor behöver tillsättas.
- Sänk värmen och låt den puttra i ca 1 timme.
- Mixa soppan väl.
- Låt den koka upp igen ca 5 min.
- Smaka av den väl.
Tips:
Vid servering ställ fram torkad mynta, citron och chiliflakes så man kan välja att toppa soppan med det man gillar.
En färskostboll i soppan är också gott och fint.
Servera tillsammans med ett gott brytbröd smaksatt med vitlök. Recept här.