Nu har jag bakat formbröd till sommarens picknickmackor. Ett av bröden tänker jag använda för att göra varm smörgåstårta framöver. Jag använde turkisk yoghurt i degen och brödet blev jättegott och fint. Nu blir det till att baka en omgång till.
Kram Sanna
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
1 1/2 dl turkisk yoghurt
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk vit sirap
12-13 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och turkisk yoghurt.Värm tills det är fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke.Häll över degspadet och rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt saltet och sirapen.
4. Häll i lite vetemjöl åt gången och arbeta degen ordentligt tills den blir smidig och fin.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
6. Smörj två bröd formar ca 1 1/2 liter.
7. Lägg degen på mjölat bakbord och bearbeta den smidig och fin.
8. Dela degen i två delar.
9. Forma varje del till ett avlångt bröd.
10. Lägg bröden i de smorda formarna och låt de jäsa under bakduk i ca 45 min.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Grädda bröden i ugnen i ca 30-35 min i mitten av ugnen.
13.Pensla med vatten när du tagit ut det ur ugnen.
14. Låt brödet svalna på galler.
*Hembakat bröd är oftast godast dagsfärskt. Äter du inte upp det direkt så frys in det.