Tror många familjer har någon eller några unika rätter som alltid funnits med på just deras julbord. De här rullarna är våra, inget jul eller påskbord utan att de finns med. Så har det alltid varit. Receptet kommer från pappas farmor Edit och gick sedan vidare till min farmor Ulla som i sin tur gav det mina föräldrar och nu har jag och mina syskon anammat det och nu är det våra barn, den femte generationen i familjen som inte kan vara utan dem i juletid. Om det går längre tillbaks i tiden, och hur den just blev en ”julrätt” har vi inte riktigt koll på. Tilläggas kan att de passar bra att äta vilken årstid som helst och kan bli en självklar rätt på buffébordet. Lika goda varma som kalla.
Kram Sanna
Ugn 225 grader ca 20-30 minuter
Ingredienser:
2 pkt extra fint bacon á 140 g, som inte är alltför fett.
1 stor purjolök
1 par msk ströbröd
1-2 tsk salt
Gör så här:
- Ta bort den lilla rotdelen, med trådarna på. Skär sedan bort den mörkt gröna ”blasten” på purjon, använd bara den ljusa delen till rätten.
- skär en djup skåra i den på längden och ta bort det yttersta skalet.
- Dela den i 4 st ca 6 – 8 cm bitar. Beror ju alldeles på hur purjon ser ut. För det här receptet är måtten bra,
- Skölj varje bit noga och lägg i en kastrull med saltat vatten.
- Förväll purjon i ca 7 min, häll av den i ett durkslag och låt den svalna något.
- Lägg under tiden upp baconskivorna en och en på en skärbräda.
- De baconpaketen jag valde innehöll totalt 14 skivor. Dela purjon i lika många jämnstora delar.
- Ta fram en ugnssäker form, kan behöva smörjas lite beroende på hur mycket fett det är i baconet.
- Lägg nu purjolöken på baconskivorna och rulla ihop till en rulle.
- Lägg de med skarven nedåt i formen.
- Strö över ströbröd
- Sätt in i ugnen ca 20-30 min
- I dag tog det 25 min, ska se ut ungefär som på bilden. Viktigt att baconet blir ordentligt färdigt och får härlig färg,
Tips:
De är försvinnande goda och till jularna när vi träffas hela stora familjen brukar vi göra rätten med 5-6 pkt bacon.