Första söndagen i advent.
I dag tänder vi första ljuset och närmar oss en riktig mysmånad av planering, matlagning, bakning och pyssel.
Den här dagen börjar vi gärna med en härlig tallrik god risgrynsgröt och så dukar vi lite extra adventsfint.
För en mer lyxig variant av gröt, använd både smör och grädde när du kokar den. Nästa gång tomtegröten kommer att stå på bordet blir till julaftonens frukost och då ska en mandel i som traditionen bjuder.
Något som vi aldrig glömmer den kvällen är att ställa ut en skål med en extra stor smörklick i till tomten. Det är jätteviktigt, annars kan han bli rysligt sur hela det kommande året.
Det tror jag barn i alla tider har fått lära sig och jag tycker att det är så viktigt att föra det vidare till mina.
Tror att tomten hittar sin gröt även om man inte bor i en liten stuga på landet. Han har alltid hittat hem till oss även om vi bor i lägenhet i stan,
Koka gärna extra mycket gröt till julafton och gör en ljuvlig ris à la Malta och servera den som dessert någon av juldagarna.
Lite härlig musik under arbetet. Simon Brehms, risgrynsgröt med russin.
Kram Sanna
Tomtegröt ingredienser:
Ca: 6 portioner
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 kanelstång
1 msk smör
2 dl vispgrädde
7-8 dl mjölk
2 msk strösocker
(1 mandel till jul)
Gör så här:
- Koka upp vatten, smör, ris, salt och kanelstången.
- Låt koka på svag värme i ca 10 min. tills vattnet kokat in. Passa noga så det inte går helt torrt.
- Tillsätt vispgrädde och mjölk, rör om, koka upp och därefter låt den svälla/ koka på mycket svag värme ca 45-50 min.
- Tillsätt mer mjölk om det behövs, är den för tunn låt den gå en stund till.
- När den är klar rör ned ett par msk socker.